Begrip: EN Norm (EN13537)

We hebben er lang op moeten wachten, maar het is er dan eindelijk. Een norm voor temperatuur indicatie voor slaapzakken. Het is altijd een probleem geweest, fabrikanten die een slaapzak verkopen met een temperatuur indicatie die kant nog wal slaat. De EN 13537 norm maakt hier een einde aan. Natuurlijk is en blijft het altijd moeilijk om precies te zeggen dat jij in deze slaapzak comfortabel kan slapen tot - 5ºC. Maar met deze norm kun je in ieder geval verschillende slaapzakken goed met elkaar vergelijken. De norm is ingedeeld in 3 onderdelen:

  • Comfort: De temperatuur waarbij een vrouw met een standaard warmte huishouding comfortabel slaapt in een relaxte houding.
  • Limit: De temperatuur waarbij een man met een standaard warmte huishouding 8 uur lang kan slapen in een opgerolde houding zonder waker te worden.
  • Extreme: De minimale temperatuur waarbij een vrouw met een standaard warmte huishouding kan verblijven voor de duur van 6 uur zonder het risico op overlijden door onderkoeling. Bevriezing verschijnselen aan vingers, tenen en gelaat blijven mogelijk.

Andere begrippen:

Comfort Temperatuur (EN Norm)
Limit Temperatuur (EN Norm)
Extreme Temperatuur (EN Norm)
Slaapzak